
Mīti par holesterīnu

Holesterīns ir slikts
Holesterīns ir būtisks ‘celtniecības materiāls’, kas ir daļa no cilvēka ķermeņa šūnām, saglabājot to membrānu stingrību. Un to sāka saukt par "sliktu", kad ārsti asinsvados atrada mērķa lipoproteīnus - aterosklerozes plāksnes, kas bija pilnas ar holesterīna "nogulsnēm". Tādējādi holesterīns kļūst slikts tikai tad, kad noteikts tā daudzums ir par daudz.

Tikai taukaini ēdieni palielina holesterīna līmeni
nteresanti, ka pat līdz 75 procentiem. Holesterīnu ražo pats ķermenis (galvenokārt aknās, zarnās) un tikai 25 procentus. Holesterīnu mēs saņemam ar dzīvnieku izcelsmes barību (augiem nav holesterīna).
Normāls ķermeņa svars, tieva ķermeņa uzbūve - nav garantijas, ka holesterīna līmenis būs normāls.

Holesterīns ir tikai cilvēkiem ar lieko svaru
Normāls ķermeņa svars un ķermeņa masas stiprums nenodrošina normālu holesterīna līmeni. Liekais svars tikai parāda, ka cilvēkam ir lielāks risks saskarties ar paaugstināta “sliktā” holesterīna līmeni.

Tā ir vecāka gadagājuma cilvēku problēma
Lai arī vairums cilvēku ar paaugstinātu holesterīna līmeni ir vecāka gada gājuma, visā pasaulē pastāv arī bērnu un pusaudžu aptaukošanās “epidēmija”, kas neizbēgami ir saistīta ar dislipidēmijas problēmu jaunajā paaudzē.

Tikai zāles pazemina holesterīna līmeni
Ikvienam jāievēro ārsta ieteikumi par medikamentiem. Ir svarīgi saprast, ka augsts holesterīna līmenis ir sarežģīta problēma, kurai nepieciešams komplekss risinājums. Nepietiek ar tā daudzuma samazināšanu asinīs, jo tas nepalīdz pilnībā atjaunot traucēto asinsriti, samazināt asins recekļu (trombu) risku, nomākt iekaisuma procesus asinsvados - kuru kritiskās sekas ir insults, sirdslēkme utt. Tāpēc diēta ir būtiska ikvienam, kam ir augsts holesterīna līmenis, bet vēl nav izrakstīti medikamenti. Kompleksā holesterīna līmeņa kontroles formula var sastāvēt no dažādām augu vielām.